03 November 2009

Värt att ta upp? Från 2007

"Nyhetsuppläsare vrålskrattar åt modell som ramlar: Skadeglädje

En modell ramlar på catwalken under en visning i Paris två gånger i rad, och det väcker en omåttlig skadeglädje hos nyhetsuppläsarna. Under en minut och tio sekunder hinner de visa hennes andra fall inte mindre än fyra gånger.
Visste du att skadeglädje går att se i hjärnan? Ett japanskt forskarlag har gjort en studie där man kom fram till att komplexa sociala emotioner som skadeglädje och avund gick att spåra tydligt i hjärnan. När försökspersonerna kände skadeglädje aktiverades samma delar av hjärnan som när de fick en konkret belöning, och avunden aktiverade samma delar som när de upplevde smärta. Läs mer här.
Forskarna skriver att skadeglädje framförallt uppstår när en person man avundas drabbas av en olycka. Kanske blev det därför extra roligt för nyhetsuppläsarna att det var en upphöjd, vacker och framgångsrik fotomodell som drabbades?"
Skrivet av: John Airaksinen, SvD - länk: SvD
//
Oavsett var man själv befinner sig i livet och vad man har för mål så måste man väl ändå kunna få garva åt först modellen som snubblar omkull (framför allt andra gången, som ser hysteriskt kul ut) och för det andra åt nyhetsankarna som blir tonåringar på nytt. Det som är halva grejen är ju att nyhetsuppläsarna själva reagerar så ofantligt utanför hur de får reagera, dvs inte alls. Intressant att det så tydligt går att spåra i hjärnan.
Frågan är bara varför nyhetsuppläsarna per automatik skulle vara ens ett uns avundsjuka på modellen, John? Jag vet iaf att jag är det inte, men jag garvar gott ändå. Jag är inte ens skadeglad när jag gör det!

No comments: