29 January 2009

Recept - Ädelostrisotto med örtkryddad kycklingfilé

6 portioner

4 schalottenlökar
2 vitlöksklyftor
2 msk smör- & rapsolja
6 dl avorioris
2 dl vitt vin
ca 1,5 liter hönsbuljong (2 buljongtärningar)
140 g ädelost
1 knippe färsk sparris
4 kycklingfiléer
2 tsk kinesisk soja
2 msk smör- och rapsolja
1 dl hackade färska örter t ex basilika
, timjan etc

Gör så här:

Sätt ugnen på 225°.

Skala och finhacka lök och vitlök. Fräs den utan att den tar färg i smör- och rapsolja i en kastrull. Tillsätt ris, vin och 3 dl av buljongen. Låt koka på svag värme utan lock ca 20 min. Rör då och då och späd vartefter med buljong. När riset har en ganska krämig konsistens är det klart. Finns det lite vatten kvar så blandas det in när osten smälter och blir ännu mer krämig. Smula ner ädelost och låt den smälta ner under omrörning.

Skär varje kycklingfilé i 4 bitar. Lägg dem i en ugnssäker form. Blanda soja och smör- och rapsolja och pensla filéerna. Tillaga i ugnen ca 20 minuter. Koka upp vatten och salta mycket. Lägg i sparrisen i ca 5 min och låt den ligga kvar i vattnet under tiden du fixar annat. Strö över kryddorna på kycklingen när den är klar. Till detta kan stekt svamp serveras

Tips! Nästa gång ska jag ta max 50-75 g ädelost och parmesan i istället. Jag tyckte det blev lite för kraftig ädelostsmak med 140 gram.

2 comments:

Caroline said...

Tack så mycket :)

Hanni said...

Carro: Så lite så. :)