16 February 2009

En julstjärna och en ransoneringsplånbok

Karl-Johan Persson, 33 år, ny VD för H&M med tillträde i juli
Bild: di.se

Julstjärnan av papper och ståltråd för ­dagens penningvärde 500 kronor gav en god vinst och blev grundplåt till den första Hennesbutiken, som öppnade i Västerås 1947. 20 år senare hade Erling Persson ett femtiotal butiker runt om i Sverige med en omsättning på 100 miljoner kronor.

”Erling Persson var väldigt tveksam till börsnoteringen. Jag minns en gång när han sa till mig: ’Om vi går till börsen kan jag ju inte gå på krogen längre. För då kommer aktieägarna att tycka att jag borde sitta på kontoret och jobba igen’”, säger Sten Wikander, som var ordförande på 80-talet.

Sten Wikander vill lyfta fram logistiken:”Logistiken har spelat en större roll än vad många tror. Det är en av förklaringarna till att expansionen har varit så lyckad. Gör man ett misstag i en kollektion kan man snabbt få ut nya kläder. En annan faktor är att H&M inte har investerat i butiksfastigheter utan i stället hyrt lokaler. Det ger en flexibilitet att ta sig ur butiker man har öppnat, men som av olika anledningar inte fungerar”, säger Sten Wikander.

Med en uppgång sedan mitten av 1980-talet på över 70.000 procent har H&M blivit börsens största bolag. Det som började med jultidningar, ostar och kaffekokare har blivit en klädkoncern med 1 741 butiker i 33 länder och med 73 000 anställda, samt en omsättning på 104 miljarder kronor.

Text från di.se

No comments: